Er sukker godt for tiden?

Det er i hvert fald godt for sukkerfabrikkerne. Om det også er godt for dig er straks mere kompliceret. De fleste ernæringsforskere har i mange år været enige om at sukker i sig selv ikke medførte fedme, når blot man ikke samtidig spiste for meget fedt. Næsten de samme forskere har dog været enige om at for meget sukker vil gøre det sværere at få opfyldt de øvrige krav til kosten idet sukkeret er tomme kalorier uden vitaminer og mineraler.

Nye undersøgelser, der har været lidt længe undervejs af en eller anden grund, har imidlertid vist at en gruppe overvægtige, der hver dag indtog en fast mængde sukkersødet føde tog mere på end en kontrolgruppe, der indtog kunstigt sødet føde. I betragtning af det store antal overvægtige i landet og den store stigning, der har været i sodavandssalget er det oplagt at tro at der kunne være en sammenhæng. Personligt tror jeg der er noget om det, men jeg afventer nærmere undersøgelser.

Løber man meget behøver man både væske og kulhydrater. Jeg kender mange slanke løbere, der drikker store mængder sodavand og saftevand og derved får begge dele dækket. På trods af at de er slanke og gør det godt, kan de måske blive endnu bedre ved at gå over til vand og få dækket sit kulhydratbehov ved at spise fast føde. Når man spiser brød, kartofler, frugter og grøntsager mm. vil man udover kulhydraterne få vitaminer, mineraler, fibre og mange andre stoffer, der kan have betydning for helbredet og præstationen.

I virkeligheden tror jeg man skal nøjes med at drikke den mængde sødet saft, som man selv orker at plukke og sylte.

Måske er det for sent at lave hyldeblomstdrik når du læser dette nummer – men det bliver forår igen til næste år:

  Hyldeblomstdrik:

15-20 hyldeblomstskærme

150 g farin (brunt sukker)

350 g sukker

10 g citronsyre

3 citroner

1 liter kogende vand

1 spsk. atamon.

  Rens hyldeblomstskærmene for insekter og andre uvedkommende ting. Klip de groveste stilke fra. Bring vandet i kog og opløs farin, sukker, citronsyre og saften af 3 citroner i vandet. Tilsæt atamon. Hæld den kogende lage over hyldeblomstskærmene. Dæk skålen med husholdningsfilm og stil skålen køligt i 2-4 dage. Saften sies og kommes på rene flasker, der er skyllet i atamon. Drikkes afkølet og passende fortyndet.

Hjem

Kontakt: Rolf Lund: rolflund@stofanet.dk eller 49211776