Fisk er ik´så ringe endda!

 Det er det nemlig ikke. Fisk er blevet sundere de seneste 10 år. Det har de formodentlig altid været, men dokumentationen er blevet bedre.

 Fedtet fra fisk indeholder nogle særlige flerumættede fedtsyrer, omega-3 fedtsyrer eller n-3 fedtsyrer, som kan nedsætte risikoen for at få blodpropper og hjerte-karsygdomme. De umættede fedtsyrer der er i planteolier er af en anden type (n-6 eller n-9), som ganske vist også er gavnlige. Men n-3 fedtsyrerne fra fisk er særligt gode til at forhindre blodpropper. N-3 fedtsyrerne fra fisk fremmer dannelsen af prostaglandin, som hæmmer koagulation og udvider arterierne. Det giver bedre blodgennemstrømning og lavere blodtryk. Nogle mener også at olierne er gode for ledene og lindrer smerter, hvis man har tendens til slidgigt.

 Det anbefales derfor at man spiser fisk til middag en gang om ugen og gerne fiskepålæg hver dag

Fisk er desuden en god kilde til jod, zink, selen og D vitamin. Proteinet i fisk er også af høj kvalitet og er man vegetar vil jeg anbefale at man supplerer sine grøntsager med fisk. Fisk fanget i havet kan også kaldes for økologiske, hvis det er noget man lægger vægt på.

 Man hører ofte om forurening af havene, iltmangel og fiskedød. Men der bliver hele tiden holdt øje med de danske fisk og farvande, og undersøgelserne viser, at selv om man spiser store mængder fisk, får man ikke tungmetaller og andre uønskede sporstoffer i betænkelige mængder.

 Hvis man ikke kan lide smagen kan man ty til kapsler med fiskeolier. Normalt er det en dårlig idé at spise kosttilskud, hvor man nøjes med et par enkelte potente stoffer i høj koncentration. Det er altid bedst at spise alsidigt og få de gavnlige stoffer af naturlig vej. Kan det ikke være anderledes, så er fiskekapslerne et brugbart alternativ – men regn med opstød af levertran.

 Kan man ikke lide benene i fisk kan man vælge at spise fileteret fisk eller prøv f.eks. denne ret, som er både smuk og velsmagende:

 Fiskelasagne med røget laks.

 2 gulerod

1 skive rodselleri

400 g hakket fiskekød

4 dl mælk

1 tsk. salt

9 lasagneplader

50 g røget laks

200 g spinat

50 g ost

 Skræl gulerødder og selleri og riv dem på et rivejern. Bland gulerødder, selleri, hakket fiskekød, mælk og salt i en skål. Tag et fad og læg et lag fiskefars i bunden. Derpå lægges et lag lasagneplader. Der fortsættes med fiskefars, lasagneplader, spinat og røget laks, lasagneplader og endnu et lag af fiskefars. Riv osten over til sidst og sæt fadet i ovnen ved 200 oC i ca. 35 min. Server brød til.

Hjem

Kontakt: Rolf Lund: rolflund@stofanet.dk eller 49211776