Protein er vigtigt - men ikke noget stort problem.

Protein har en altafgørende betydning for liv. I alle dine celler findes protein, som kan have mange forskellige opgaver. Det er f.eks. protein som er i dine muskler, i din hud, i hæmoglobin, i enzymer. Alle biokemiske processer reguleres ved hjælp af proteiner og ville derfor ikke være mulige hvis ikke din krop fik proteiner gennem kosten.

Kemisk består protein af små enheder, der kaldes for aminosyrer. I alt findes der 20 forskellige aminosyrer, som kan kombineres på utallige måder, hvilket bestemmes af vores arveanlæg. Protein kan f.eks. bestå af flere hundrede aminosyrer, der er koblet sammen til lange kæder.

Når vi spiser protein nedbrydes det i vores fordøjelseskanal til aminosyrerne, som så bliver optaget. Aminosyrerne bliver så af vores krop opbygget igen til de proteiner vi har brug for. Det er således i princippet ligegyldigt om vi har indtaget noget protein fra et blomkålshoved eller fra en bøf, da det i sidste ende er de samme 20 forskellige aminosyrer som indgår i både et blomkålshoved og i en bøf.

Der er imidlertid en lille detalje, som især har betydning for vegetarer. Nogle af aminosyrerne - de essentielle - skal vi have en bestemt mængde af hver dag, idet vores krop ikke kan producere dem ved hjælp af andre aminosyrer. Spiser man udelukkende vegetarisk kan man komme i underskud med nogle af aminosyrerne, specielt aminosyren lysin.

Det anbefales at man spiser 0.8 g protein/ kg legemsvægt/dag. Det betyder at en person på 70 kg bør spise mindst 56 g protein/dag. Ved sygdom eller genoptræning stiger behovet. Ser man på hvor meget danskere i følge statistikkerne spiser af protein ligger det gennemsnitlige indtag i regelen over 100 g protein/dag. Træner man meget stiger proteinbehovet imidlertid, fordi noget af proteinet nedbrydes ved træning. Træner man udholdenhed ligger anbefalingerne på 1,2-1,6 g protein/kg legemsvægt/dag. For styrke- og vægttrænende personer anbefales 1,6-2,0 g protein/kg legemsvægt/dag.

Da det daglige indtag af proteiner er omkring det dobbelte af det anbefalede minimum mener jeg ikke at man behøver at bekymre sig om at man ikke får protein nok. Det er svært at forestille sig at man ikke samtidig spiser mere hver dag hvis man træner. Træner man f.eks. 60 km om ugen kan energibehovet og dermed appetitten godt være steget med 30-40% og det betyder at selvom proteinbehovet er fordoblet vil man stadig få mere end anbefalingerne med mindre de 30-40% indtages i form af slik og saftevand.

Er man vegetar og træner hårdt kan det være en idé at regne på om ens behov for alle aminosyrer tilgodeses. En måde at få mere af de essentielle aminosyrer er at spise flere bønner, hvis man nu af en eller anden grund ikke ønsker at spise kød.

Visse firmaer sælger proteintilskud til sportsfolk. Effekten af et tilskud vil være størst lige efter træning, akkurat som det er tilfældet med kulhydrater. Alternativt kan man tage en madpakke med og spise den lige efter træning.

Hjem

Kontakt: Rolf Lund: rolflund@stofanet.dk eller 49211776