Grønsager i massevis.

"Jeg er grundig træt af slatten salat + tomater + agurk (= 70'er salat) tilsat halvfrosne ærter og smattede dåsemajs (= 80'er salat) blandet med kold, klistret pasta - i daglig tale benævnt pastasalat (= 90'er salat).


Er det ikke muligt at lave en lækker fyldig salat med overvejende danske sommergrønsager (og måske nogle magre mejeriprodukter og velvalgte krydderier) som også kan mætte en sommer-o-løber uden at bruge pastaklister(= 2000-salat !)?"

Sådan lød et brev jeg fik for et par måneder siden. Den udfordring vil jeg da gerne tage op. Personligt har jeg det også sådan at den kolde salat ofte ødelægger mange gode varme måltider og tit passer dårligt som tilbehør. Jeg ved ikke om det er et specielt problem som mænd har?

Her er 2 opskrifter som får folk til at spise enorme mængder grønsager - alene fordi det smager godt.

Nasi Goreng (min version)

Ca. 1 liter kogte ris

1 løg

1 forårsløg

1 tsk olie

2 gulerødder

½ rød peberfrugt

100 g spinat

300 g spidskål

1 stilk bladselleri

½ tsk ingefær

salt

2 spsk tomatketchup

2 spsk soyasauce

1 dl vand

evt. 100 g kød

1 liter ris får man ved at koge 4 dl ris med 6-7 dl vand. (evt. en rest fra dagen i forvejen) Skær alle grønsagerne i tynde strimler. Svits løgene i olie og tilsæt derefter gulerødder og peberfrugt og lad også dem svitse med et min. Tilsæt derefter de øvrige grønsager evt. kød skåret fint, salt, ketchup, soyasauce og vand. Når væsken koger tilsættes risene. Rør rundt i gryden, så risene bliver varme. Serveres straks, mens grønsagerne endnu er sprøde og lækre. Jo mere spidskål jo bedre smager det.

Serveres med 1 spejlæg/person. Sæt soyasauce og chilisauce på bordet til fri afbenyttelse.

Når det bliver efterår kan man prøve denne ret:

Rodfrugter med skinke

2 pastinakker

2 persillerødder

3 gulerødder

1 skive selleri

2 tsk olie

2 spsk vand

1 tsk salt

1/2 tsk timian

300 g pasta

1 spsk fløde 13%

500 g skinke

Har du ikke noget godt forhold til pastinakker og persillerod, får du det garanteret hvis du prøver denne opskrift. Grønsagerne skrælles og skæres i grove stykker og lægges i et smurt fad. Ryst grønsagerne lidt rundt i fadet så de fedtes lidt ind i olien. Drys med lidt salt og krydderi, hæld vand ved og dæk fadet med madpapir. Bag grønsagerne i ca. 30 min ved 200 oC.

Samtidig koges noget pasta i rigeligt vand. Når vandet er hældt fra hældes fløden ved og står et par min på eftervarmen. Servér pasta og de bagte grønsager rygende varme sammen med skiver af kogt skinke.

Sundhedstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse m.fl. har stået for en større kampagne der hedder 6 om dagen. Sloganet henviser til at man bør spise mindst 600 g grønsager og frugter i løbet af en dag. Prøv selv at regne på om du fik det i går?

For særligt interesserede kan man læse hele rapporten der ligger til grund for kampagnen på hjemmesiden www.6omdagen.dk.

Hjem

Kontakt: Rolf Lund: rolflund@stofanet.dk eller 49211776