Æggekage med varmrøget ørred

Æggekage er nemt og må ikke glemmes. Hvis ikke jeg har lyst til at lave en spansk tortilla er dette en ligeså god variant.

1 lille rødløg
1 gulerod
1-2 spsk olie
fennikel
salt
peber
2 dl kogte ris
5 æg
1 spsk mel
2 spsk mælk
150 g varmrøget ørred
2 tomater
purløg

Løg og gulerod snittes fint og ristes i olie tilsat fennikel, salt og peber. De kogte ris steger med. Pisk æg, mel og mælk sammen og krydr med salt og peber. Tøm stegepanden og tilsæt ny olie. Hæld æggemassen på og sluk helt for panden og lad æggekagen starte med at blive bagt på eftervarmen. Tænd igen på laveste blus. Hæld ris, grøntsager og stykker af ørred ovenpå den våde æggemasse og steg æggekagen færdig. Det tager ca. 15 min. Pynt med tomater og purløg.

 

Squashpie fra Kreta.

Retten har jeg fået på Kreta og har gættet mig til opskriften. Den ligner originalen en hel del. På Kreta hedder retten Boureki. Hvis du har squash i haven og du er ved at løbe tør for anvendelses muligheder er her endnu en. Husk at høste dem, mens de er små!

500 g kartofler
500 g squash
500 g hytteret
olivenolie
1 håndfuld frisk mynte
salt
peber

Dej
½ dl olivenolie
100 g mel
½ tsk salt
1 spsk vand

Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Squashen skæres også i tynde skiver. Hak mynte og bland det sammen med hytteret, salt og peber. Smør et fad med olivenolie og læg nu skiftevis tynde lag af kartofler, hytteret og squash. Lav en dej af olivenolie, mel, salt og vand og rul den tyndt ud. Skær dejen i strimler og læg dem øverst i et fletværk. Bag squashpien ved 180 oC i 1,5 time. Jo du læste rigtig. Det tager lang tid at få kartoflerne rigtig møre på denne måde. Jeg har også prøvet opskriften med dild i stedet for mynte. Det bliver den lidt mindre græsk af, men til gengæld lidt bedre.
Kan serveres som en vegetarisk hovedret med brød og græsk salat.

Opskriften er med i den nye kogebog: Fattigrøv i farver, som udkom i maj 2005

 

Tyttebærsyltetøj

500 g tyttebær
400 g sukker
saft af ½ citron
2 pærer
1 tsk atamon

Tyttebærerne skylles og blade mm. fjernes. Bland tyttebær, sukker og citronsaft og bring dem langsomt i kog. Skræl pærerne og fjern kernhus og blomst. Skær pærerne i små tern og lad dem koge med tyttebærerne et par min. Tilsættes atamon og hældes på glas.

 

Ostekage med brombær

Kan du komme til at plukke nogle perfekte fuldmodne brombær skulle du prøve at lave denne kage.

Kagebund:

175 g kiks
50 g smør (evt. usaltet)
20 g sirup

Kiksene knuses og røres sammen med blødgjort smør og sirup. Stampes i et lige tykt lag i bunden af en springform. Bages ved 200 oC i ca. 8 min.

Fyld:

200 g flødeost
200 g fromage frais
100 g A38 eller kærnemælk
70 g flormelis
1 tsk vanillesukker
5 blade husblas
350 g brombær (tag ca. 15 bær fra til pynt)

Flødeost, fromage frais, A38, flormelis og vanillesukker røres sammen. Husblassen opblødes i vand og smeltes i en skål på vandbad. Bland et par spiskefulde ostemasse i den smeltede husblas og hæld derefter, under omrøring, husblassen i ostemassen. Rør brombærerne i umiddelbart derefter og hæld massen ovenpå den bagte kiksebund. Pynt med brombær og stil kagen køligt et par timer.

Hjem

Kontakt: Rolf Lund: rolflund@stofanet.dk eller 49211776