Spis og drik regelmæssigt og husk morgenmaden

Årsagerne til at man løbetræner kan være mange forskellige. Nogle nyder at bevæge sig, blive svedte og trætte – og mærke friskheden bagefter. Det kan også være at man træner for at være sammen med andre eller for at nyde naturen. Og så er der nogle, der træner for at blive bedre. Det kan sagtens lade sig gøre at få alle behovene opfyldt på samme løbetur; men træner man især for at blive bedre er det fjollet ikke at inddrage kosten også.

Nogle mennesker skal have mad hver 3.time, andre kan godt glemme at spise en hel dag. Jeg hører selv den første kategori og har derfor svært ved at forstå at nogle kan undvære mad. Da jeg af og til bliver moppet på grund af min appetit er det rart med videnskaben i ryggen at kunne slå fast – det er bedst at spise tit. Det er ikke spor sejt at springe måltider over eller drikke for lidt væske og derved pine sin krop. Hvis du vil have det bedste ud af din træning, bør du også spise regelmæssigt og behandle din krop godt. Hvis du af og til oplever at du næsten ikke kan slæbe dig af sted på en løbetur, kan det være du har drukket for lidt eller ikke har fået fyldt dine depoter med kulhydrater - og det kan være at der er en sammenhæng her med dine kostvaner.

Et af de måltider, der oftest bliver sprunget over er morgenmaden. Udenlandske undersøgelser har vist at op til 42% af skolebørn ingen morgenmad har spist når de kommer i skole. Det passer også godt med mine egne uvidenskabelige undersøgelser at knapt halvdelen af mine studerende ikke spiser morgenmad.

Der er talrige undersøgelser, der viser at skolebørns evne til at tænke lære og koncentrere sig er markant bedre, hvis de har spist morgenmad – og det er ikke fordi undersøgelserne er betalt af Kelloggs. Der er ikke lavet undersøgelser over sammenhængen mellem orienteringsløberes præstationer og deres indtag af morgenmad, men jeg er ikke i tvivl om at der er en sammenhæng.

Sørg for at få et solidt og alsidigt morgenmåltid mindst 3 timer før konkurrencen. Spis f.eks. både grød og brød – og gerne lidt groft, og sørg for at få rigeligt at drikke til. Sørg for at gøre det hver morgen – uanset vil jeg næsten sige, om du er sulten eller ej.

Træner du rigtig meget er det derefter vigtigt at supplere de 3 hovedmåltider med yderligere 3 mellemmåltider, som godt må være pænt store. Dette er et rigtigt godt alternativ til den (u)vane med at spise hele dagsrationen ved aftensmåltidet. Flere måltider vil give en jævn tilførsel af specielt kulhydrater til dine muskler – og hjerne.

 Hjem

Kontakt: Rolf Lund: rolflund@stofanet.dk eller 49211776