Sådan tager du dig sammen!

Der findes mennesker som er født for sent, og som aldrig indhenter det. Altid forsinket til møder og de siger ofte ja til alt for meget. Rigtig irriterende og det kan virke respektløst overfor andre. Og så er der mennesker, der er gode til at overholde aftaler med andre, og som melder hvis der er forhindringer i vejen.

Jeg tror de fleste ved, hvad der er sundt efterhånden. Det er noget med flere grønsager, lidt fisk en gang i mellem og mindre sukker for bare at tage de vigtigste hovedpunkter. Mange har en hensigt om at leve sundt og måske især op til årsskiftet laves der mange nytårsfortsætter om et nyt og bedre liv. Nogle gennemfører at ændre sine vaner. Det er rigtig flot. Andre og det er faktisk flertallet, falder i de gamle vaner efter et stykke tid og de kilo som blev smidt, tages på og nogle gange mere til igen.

Det er jo ellers ikke fordi der mangler inspiration. I TV og i aviser flyder det over med "sådan kommer du i gang". Og mange kommer i gang. Men det svære er "sådan bliver du ved", for der kommer et punkt hvor entusiasmen forsvinder og det går over til at være surt og hårdt arbejde og det er jo ikke alle forundt at have Chris MacDonald heppende ved sin side.

For at vende tilbage til indledningen. Hvis du ikke overholder dine aftaler overfor andre, så kan de miste respekten for dig. Hvis ikke du overholder dine aftaler overfor dig selv, kan du miste selvrespekten. Og har du sat dig et mål, lavet et nytårsforsæt eller hvad ved jeg, har du lavet en aftale med dig selv. Ligesom du sandsynligvis har det dårligt med ikke at holde dine aftaler med andre mennesker er det ligeså vigtigt for din selvrespekt, at du også holder de aftaler du har lavet med dig selv. Det her med at prøve at leve sundt er ikke godt nok. Man skal gøre det, hvis det er det, man vil. At sige man prøver at gøre noget, er at lade en kattelem til tilbagetoget stå åben.

Hvis jeg skal give et godt råd. Lav nogle få, enkle og realistiske aftaler med dig selv - og hold dem.
Inden for kostområdet er det nemmeste at forbyde sig selv at indkøbe bestemte varer. For nybegynderne i sund levevis kunne det være at stoppe al indkøb af sodavand, slik og chips. For de lidt mere øvede kunne det være at købe fisk og derefter spise fisk en gang om ugen og huske grønsagerne dertil. Der skal ikke så meget til. Og det nemmeste er at starte med indkøbene. Har du først fået varerne med hjem, bliver de sikkert også spist.

Mine egne nytårsfortsætter er af samme grund få og hemmelige…