DM-lang og andre løb truer

Sæsonen står for døren og nogle krævende etapeløb og ikke mindst DM-lang venter.

Det bedste er naturligvis at man har trænet til opgaverne. Er man i god form vil man have større lagre af glucogen i musklerne og man vil være vant til at nedbryde fedt under træning, hvilket sparer på kulhydratdepoterne. Desuden vil en veltrænet være mindre tilbøjelig til at blive stiv i benene dagen efter. Det er for sent at starte nu, men man kan godt nå det inden efterårets løb.

Når det er sagt kan man sagtens opnå en gevinst eller det modsatte ved de ting man spiser.

Før konkurrencen: For 15-20 år siden var det på mode at lave en speciel kur. Først spise fedtholdigt og træne hårdt og derefter træne let og spise mange kulhydrater. Jeg bliver jævnligt spurgt om kuren, så den må have gjort et vist indtryk. Jeg kan ikke anbefale kuren. Det er ikke nogen god idé at tømme sig helt 3-4 dage før et vigtigt løb. Psykisk og fysisk vil man være udmattet og blive i tvivl om man kan nå at komme sig og det vil betyde noget for selvtilliden. Desuden kan uregelmæssigheder i kosten give problemer med maven.

Aftenen før løbet bør du til gengæld sørge for at få et godt kulhydratrigt måltid. Undlad lammestegen med flødekartofler, spis i stedet en god hjemmelavet kartoffelmos, pasta, eller rigeligt med ris og brød. Og brødet skal ikke være hvidløgsflûtes, der driver af fedt.

Om morgenen sørger man for at spise mindst 3 timer før start. Gerne havregrød og brød uden smør med syltetøj eller mager ost. Sørg for at få rigeligt at drikke før løbet og vand er her det bedste. Kaffe eller te kort før start er en god idé for mange.

Under konkurrencen: Hvis det er køligt i vejret vil man svede mindre og man kan derfor tillade sig at drikke noget med sukker i. Hvis det derimod er varmt i vejret er det mere tynde opløsninger der er bedst. Jeg har gode erfaringer med at spise letfordøjeligt kulhydrat under løbet. Har man aldrig prøvet det, bør den vigtige konkurrence ikke være den første dag. Prøv det under træning og se om det virker. Husk at drikke væske til.

Efter konkurrencen: Undersøgelser har vist at depoterne bygges meget hurtigt op, hvis man spiser kort efter man er kommet i mål. Drik sød saft, spis noget brød eller drik en kakaoskummetmælk og spis et par gulerødder helst indenfor den første halve time efter konkurrencen.

For at modvirke stivhed i benene bør man jogge lidt af og lave nogle strækøvelser. Det er sjældent at se andre end eliteløberne gøre dette. Jeg vil også selv prøve at huske det….God tur i skoven.

Hjem

Kontakt: Rolf Lund: rolflund@stofanet.dk eller 49211776